Blog banner

Ik wil een carrièreswitch maken: 7 tips die je gaan helpen.

Introductie

Na jarenlang met veel plezier jouw vak te hebben beoefend merk je dat het je steeds meer energie kost om je er toe te gaan zetten. Begrijpelijk. Na jarenlang toegewijd te zijn aan een specifieke loopbaan, kan het plotseling voelen alsof het niet meer bij je past. Maar wat nu? Waarschijnlijk ben je hier beland omdat je op zoek bent naar antwoorden. We gaan vandaag enkele stappen behandelen die je kunnen helpen bij het maken van een goede keuze over een mogelijke carrièreswitch en hoe je dit proces effectief kunt aanpakken.

.Ik wil een carrièreswitch maken

Tip 1: Waarom wil je van carrière veranderen?

Ja, dit lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het is belangrijk om dieper te graven. Wat is de echte reden achter je ontevredenheid? Misschien bots je met je collega’s of ben je simpelweg de kantooromgeving zat. Neem de tijd om te reflecteren wat je precies dwarszit. Maak notities en schrijf op wat je leuk vindt aan je huidige baan (+) en wat niet (-). Dit geeft je een helder beeld van wat je wilt vermijden in je volgende baan, maar ook welke element juist gewenst zijn.  Mocht je hiermee worstelen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Met onze expertise kunnen we je verder helpen.

Tip 2: Welke carrièrepaden fascineren je?

Nu je een lijstje hebt gemaakt van plus- en minpunten, is het tijd om naar de toekomst te kijken. Als je ziet dat veel minpunten overlappen, is het wellicht tijd voor een andere richting.
Voordat je je stort op een nieuwe carrière, maak een lijst van je hobby’s en interesses. Zie je mogelijkheden voor een baan hierin? Heb je competenties die je ook hieruit ook kunt inzetten in je werk? Misschien ontdek je zelfs nieuwe carrièremogelijkheden die je nog niet kende. En natuurlijk is er altijd het internet, waar je vacatures kunt bekijken en nieuwe kansen kunt ontdekken. Maak een lijst met functies die je leuk lijken en wellicht kun je een rode draad herleiden die je de juiste richting in kan sturen.

Tip 3: Heb je de benodigde vaardigheden/opleidingen?

Sommige carrières vereisen specifieke diploma’s, terwijl andere meer nadruk leggen op vaardigheden. Voordat je de sprong waagt, is het belangrijk om te beoordelen of je misschien extra training nodig hebt. Je kunt dit doen terwijl je nog steeds bij je huidige baan bent, zodat je goed voorbereid bent voor de volgende stap. Denk ook na over of studeren haalbaar is in je huidige situatie. Kun je tijd vrijmaken voor een studie? Zo niet, overweeg dan of de carrièreswitch echt de juiste keuze voor je is. Wees je ervan bewust dat het opzeggen van je huidige baan voordat je verder gaat studeren kan leiden tot een periode van werkloosheid. Dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden.

Tip 4: Netwerk!

De drempel om contact op te nemen met vreemden kan hoog lijken, maar waarom niet? Zoek op LinkedIn naar mensen die werkzaam zijn in het vakgebied waarin jij geïnteresseerd bent. Vraag naar hun ervaringen en wat ze leuk vinden aan hun werk. Dit kan je helpen jezelf voor te bereiden en te bepalen of de functie echt bij je past. Je kunt ook je lijstje met minpunten uit tip één gebruiken om te zien of deze ook van toepassing zijn op deze functie. Zo krijg je meer zekerheid over je keuze. Vraag gewoon om advies vaak zijn mensen graag bereid om te helpen.

Tip 5: Wees flexibel en volhardend

Een carrièreswitch kan uitdagend zijn en gepaard gaan met tegenslagen. Wees bereid om flexibel te zijn en je plan aan te passen indien nodig. Blijf gemotiveerd en volhardend, zelfs als het proces langer duurt dan verwacht. Met doorzettingsvermogen kun je uiteindelijk je doel bereiken.

Tip 6: Bereid je voor op de overgang

Je bent bijna klaar om de sprong te wagen. Stel een professioneel CV op waarin je kort uitlegt waarom je de overstap maakt. Zo kunnen potentiële werkgevers begrijpen wat je drijft. Update ook je LinkedIn-profiel en deel je nieuwe vaardigheden en diploma’s. Laat je netwerk weten dat je op zoek bent naar nieuwe kansen.

Tip 7: Maak gebruik van recruiters

Recruiters kunnen je vaak helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Wanneer je zelf solliciteert, kunnen werkgevers soms terughoudend zijn vanwege een gebrek aan ervaring. Recruiters fungeren als tussenpersoon tussen jou en de werkgever. Ze kunnen een goed woordje voor je doen en ervoor zorgen dat niet alleen je CV wordt bekeken, maar ook jouw potentieel en enthousiasme. Maak kennis met onze recruiters wellicht kunnen zij voor jou de brug slaan naar een nieuwe uitdaging.

Neem direct contact op

Samenvattend

Door deze tips te volgen, zet je een stevige stap in de richting van een succesvolle carrièreswitch. Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te ondersteunen bij elke stap van dit proces. Succes!

Vond je de blog interesant? Deel hem dan!

Lees meer blogs

Zijaanzicht vier collega's met elkaar in gesprek
HR

Wat is een HR manager?

Wat doet een HR Manager precies? En welke taken heeft een HR Manager? En wat is het verschil met een HR Business Partner? Lees het in deze blog!

Lees meer
Lees meer over Wat is een HR manager?
× Hoe kan ik je helpen?