Blog banner
Accounting vs Finance

Ontdek het verschil tussen Accounting en Financiën

Wat betekenen de begrippen Accounting & Financiën?

Accounting en Financiën spelen allebei een essentiële rol in het beheer van bedrijven en de economie, maar ze hebben verschillende focusgebieden en functies. In het kort, het verschil tussen Financiën en Accounting (boekhouding) is dat boekhouding zich richt op de dagelijkse geldstromen in en uit een bedrijf of instelling, terwijl financiën een bredere term is die betrekking heeft op het beheer van activa en passiva en de planning van toekomstige groei. Deze verschillen uiten zich in doelstellingen, focus en werkzaamheden.

 

De verschillen tussen Accounting en Financiën

Doelstellingen van Accounting & Financiën

 • Accounting: De belangrijkste doelstelling van Accounting is het vastleggen, organiseren en rapporteren van financiële transacties van een bedrijf. Het draait om het verzamelen van financiële gegevens en het presenteren van deze informatie in de vorm van financiële overzichten zoals balansen, winst- en verliesrekeningen en kasstroomoverzichten.
 • Financiën: Financiën richten zich meer op het beheer van geld en kapitaal binnen een organisatie. Dit omvat activiteiten zoals het nemen van investeringsbeslissingen, het beheren van risico’s, het bepalen van de optimale kapitaalstructuur, en het analyseren van de financiële prestaties van een bedrijf.

Focus van Accounting & Financiën

 • Accounting: Bij Accounting ligt de nadruk op het verleden en het heden. Het omvat het vastleggen en rapporteren van financiële gegevens met betrekking tot gebeurtenissen in het verleden en de huidige stand van zaken binnen een bedrijf.
 • Financiën: Financiën zijn meer gericht op de toekomst. Het draait om het plannen en beheren van de financiële middelen van een organisatie om toekomstige doelen te realiseren, zoals groei, winstmaximalisatie en waardecreatie voor aandeelhouders.

Werkzaamheden van Accounting & Financiën

 • Accounting: Typische taken in Accounting bestaan uit het bijhouden van financiële administratie, opstellen van financiële overzichten, controleren van boekhoudprocessen, en voldoen aan wettelijke en fiscale verplichtingen.
 • Financiën: Taken in Financiën omvatten investeringsanalyse, vermogensbeheer, financiële planning en budgettering, risicobeheer, kapitaalstructuurbeheer, en fusies en overnames.

Samenvattend

Boekhouding richt zich dus voornamelijk op het registreren en rapporteren van financiële informatie en financiën over het beheer van die informatie om de financiële gezondheid van een organisatie te begrijpen, te plannen en te optimaliseren. Hoewel financiën vaak als het sexyere beroep wordt gezien dan accounting, komt deze afdeling nergens zonder een solide basis van de boekhouding. Met een goede samenwerking kom je dus het verste.

Heb je nog meer vragen? Neem contact op!
Of neem direct contact op met Marjolein Bosch👇
📲 06 – 21 41 59 70
📧  marjolein.bos@proudpeople.nl
🔗 LinkedIn

Deel deze blog!

Meer blogs lezen?

voorblad zzp logo
Finance

Hoe word jij een finance zzp’er?

Hoe kun je als zzp'er beginnen? Soms lijkt het misschien veel werk. Om het wat overzichtelijker te maken, hebben wij in tien stappen uiteengezet hoe jij jezelf goed kunt voorbereiden!

Lees meer
Lees meer over Hoe word jij een finance zzp’er?

FAQ

 • Wat is Boekhouding??

  Boekhouding is het systematisch vastleggen, organiseren en analyseren van financiële transacties van een bedrijf.

 • Wat is Accounting?

  Accounting is de Engelse term voor boekhouding en verwijst naar hetzelfde proces van registratie, organisatie en analyse van financiële gegevens.

 • Wat is Financiën??

  Financiën omvatten alle aspecten van geldbeheer, waaronder planning, beheer, investeringen en rapportage van financiële activiteiten.

 • Wat zijn de verschillen tussen accounting en financiën?

  Het verschil tussen accounting en financiën ligt voornamelijk in focus: accounting richt zich op het registreren en rapporteren van financiële transacties, terwijl financiën zich bezighouden met bredere financiële activiteiten, zoals investeringen en planning. 

× Hoe kan ik je helpen?