Blog banner

Business Controller en Financial Controller: het verschil

Introductie

In deze blog kom je meer te weten over het verschil tussen een Business Controller (BC) en Financial Controller (FC) en de nuances. Het volgende komt aan bod: wat houden de functies in, de verschillen tussen beiden, hoe werken ze samen, welke skills heb je nodig en hoe kun je doorgroeien van Assistent Controller naar Business- of Financial Controller.

Dagelijks zijn wij bezig om mensen te assisteren bij het maken van de juiste loopbaankeuze. Omdat we merken dat financials het lastig vinden om de juiste keuze te maken die het beste bij hen past, hebben wij in deze blog de verschillen op een rijtje gezet.

De definities van Business Control en Finance Control

Houdt zich bezig met planning, budgetten, analyse's en rapportages om het management te ondersteunen bij strategische besluitvorming en de financiële gezondheid van de organisatie te waarborgen. Je kijkt dus naar de toekomst en minder naar het verleden.

Richt zich op het beheer van financiële processen, rapportages en verslaglegging binnen een organisatie. De rol omvat taken zoals financiële analyse's, rapportages aan het management en waarborging van financiële integriteit. Het doel is om de financiële gezondheid van de organisatie te handhaven en bij te dragen aan effectieve besluitvorming. Een Financial Controller kijkt dus meer naar het verleden en minder naar de toekomst.

De onderscheidende kenmerken van een Business Controller en Financial Controller

Nu we weten wat de twee type Controllers zijn kunnen we verder inzoomen op het verschil tussen:

 • Een Financial Controller kijkt naar het verleden, terwijl een Business Controller naar de toekomst kijkt;
 • Financial Controllers houden zich bezig met de financiële verslagleggingsstukken, terwijl Business Controllers zich bezighouden met besparingen en investeringsmogelijkheden voor de toekomst;
 • Business Controllers zijn betrokken bij strategische en commerciële besluitvorming in een bedrijf;
 • De Business Controller kan meer gericht zijn op het ondersteunen van het management bij het behalen van operationele doelstellingen en het optimaliseren van bedrijfsprestaties;
 • De Financial Controller heeft vaak een sterke focus op het handhaven van financiële integriteit, het zorgen voor de juistheid van financiële gegevens en schakelt hierover met de externe accountant.

Dit is het grote verschil tussen Business en Financial Controller.

Het verschil tussen een Business Controller en Financial Controller pictogram

business controller picogram

De samenwerking tussen Controllers

Ondanks dat de een naar het verleden kijkt en de andere naar de toekomst, is het toch belangrijk dat ze goed samenwerken. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Financiële planning en budgettering:

  – BC zijn betrokken bij het ontwikkelen van bedrijfsbrede strategieën, plannen, budgetten en doelstellingen.
  – Financial Controllers vertalen deze doelstellingen naar de jaarplannen, waarbij deze (maandelijks) monitoren op gebied van kosten, investeringen, en opbrengsten.

 • Financiële analyse:

  – Business Controllers analyseren bedrijfsprestaties en identificeren trends en kansen.
  – Financial Controllers voeren financiële analyses uit om de financiële gezondheid van de organisatie te beoordelen en mogelijke risico’s te identificeren.

 • Rapportage:

  – Business Controllers verstrekken managementrapporten die breder kunnen zijn dan alleen financiële cijfers, inclusief operationele prestaties, niet financiële management informatie en strategische inzichten.
  – Financial Controllers zijn verantwoordelijk voor nauwkeurige financiële rapportage, inclusief winst- en verliesrekeningen, balansen en kasstroomoverzichten.

 • Advies en ondersteuning:

  – Business Controllers verstrekken strategisch advies aan het management op basis van bedrijfsanalyses en inzichten.
  – Financial Controllers bieden financieel advies, bijvoorbeeld over kostenbeheersing, naleving van regelgeving en boekhoudkundige kwesties.

Welke skills heb je nodig voor beide functies?

Bij de skills is het verschil tussen een Business Controller en Financial Controller ook belangrijk om te weten. Zo kom jij erachter welke van de twee functies beter bij jou past.

Financial Controller: 
Als Financial Controller werk je veel met cijfers, maar heb je ook dagelijks contact met collega’s. Als je onderstaande competenties herkent dan past Financial Control dus wellicht goed bij jou:

1. Analytische en exacte vaardigheden;
Een diepgaande kennis van cijfers, rekenen en statistiek is essentieel in dit vakgebied. Je bent analytisch ingesteld en geniet ervan om je vast te bijten in bedrijfseconomische en boekhoudkundige kwesties.

2. Taalvaardigheid;

Als Financial Controller schrijf je regelmatig adviesrapporten en onderzoeksplannen. Een goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal is hiervoor erg belangrijk.

3. Digitale vaardigheden;

Je werkt met diverse softwareprogramma’s, dus kan ook kennis van IT niet ontbreken. En omdat de digitale werkwijze van Financial Controllers zich constant ontwikkelt, is het een pré om op dit gebied leergierig en betrokken te zijn.

4. Communicatieve vaardigheden;

Behalve schrijfvaardigheid en kennis van rekenen en wiskunde, zijn ook sociale competenties zeer nuttig. Je werkt veel met mensen samen en brengt regelmatig advies uit aan het hoger management.

Business Controller:

De werkzaamheden van Business Controllers zijn meer strategisch dan operationeel. Dit betekent dat je over specifieke vaardigheden moet beschikken om je taken goed uit te kunnen uitvoeren.

1. Overtuigende communicatie
Door de juiste uitstraling nemen anderen vaak aan wat je te zeggen hebben. Je moet duidelijk kunnen overbrengen wat je wil zeggen, maar ook goed luisteren naar anderen. Je communiceert met zowel afdelingen binnen het bedrijf als met het management.

2. Omgaan met complexiteit
Als Business Controller kun je complexiteit reduceren tot de absolute kern, zodat je op een goede manier kunt vertellen wat er speelt.

3. Proactief

Wanneer je proactief, handelt betekent dat initiatief nemen op ontwikkelingen binnen de organisatie zonder dat je daartoe aangezet wordt door anderen.

4. Kritisch

Door zorgvuldig en kritisch na te denken, kom je tot je eigen conclusies waarop je adviezen baseert voor het management.

5. Cijfermatig inzicht

Cijfermatig kunnen denken, helpt je om een objectiever beeld te krijgen van problemen die kunnen spelen. En je probeert ook het verhaal achter de cijfers te begrijpen.

Hoe groei jij van Assistent Controller naar Business- of Financial Controller?

Dit is een vraag die we vaak ontvangen van onze sollicitanten. Met deze blog hebben we je inzichten gegeven die je kunnen helpen bij de juiste keuze. Welke werkzaamheden wil je graag uitvoeren en waar liggen jouw competenties? Het is essentieel dat jij, als Assistent Controller, goede kennis hebt van de boekhouding, daar ligt toch voor beide functies de basis. Naarmate je uiteindelijk doorgroeit, is het noodzakelijk dat je een uitgebreide kennis van boekhouding bezit en niet afhankelijk bent van je collega’s.

Bovendien is het van belang dat je minimaal HBO-diploma behaalt om de titel van Controller te verkrijgen. Dit is namelijk een bewijs voor het juiste niveau van je analytische vaardigheden. Geschikte opleidingen hiervoor zijn Finance & Control, Accounting en Bedrijfseconomie. Voor Business Control zien we dat er vaak een afgeronde WO opleiding gewenst is.

Controllers moeten ook regelmatig presenteren aan het management, daarom zijn bepaalde sociale vaardigheden ook van groot belang. Het is handig als je effectief kunt presenteren en het management kunt meenemen in je verhaal. Dit zijn vaardigheden die je in je werk kunt ontwikkelen, maar ook buiten werk kunt aanleren.

Advies nodig?

Neem contact op

 

Samenvattend

In deze blog komen de verschillen tussen Business Controllers en Financial Controllers naar voren. De een heeft een focus op het verleden en op de ander toekomst, maar ze kunnen ook goed samenwerken. Ze vullen elkaar aan bij financiële planning, analyse, rapportage en strategisch advies.

Als je van Assistent Controller door wil groeien naar Business of Financial Controller, is het handig om ervaring te hebben in de boekhouding en de processen te begrijpen.

Vond je de blog interesant? Deel hem dan!

Nog meer vragen?

 • welke opleiding heb je nodig voor Financial Controller?

  Overweeg bijvoorbeeld de hbo-bachelor Finance & Control, maar ook opleidingen zoals Accountancy, Bedrijfskunde en verschillende managementstudies kunnen je voorbereiden op deze functie. Na het afronden van je opleiding is echter wel enige werkervaring op een financiële afdeling vereist.

× Hoe kan ik je helpen?