Blog banner

HR Manager: wat houdt het in?

In deze blog nemen we een kijk op de rol van een Human Resource (HR) Manager. We kijken niet alleen wat deze functie precies inhoudt, maar ook welke taken en vaardigheden essentieel zijn. Bovendien onderzoeken we de verschillen tussen een HR Manager en een HR Business Partner, om een helder inzicht te bieden in deze belangrijke aspecten van het HR.

De definitie van een HR Manager

Als je op Google zoekt zie je veel verschillende definities van een HR Manager. Hierdoor kan het soms verwarrend zijn wat de rol precies inhoudt. Onze definitie:

Een HR Manager is een professional die verantwoordelijk is voor het beheer van human resources binnen een organisatie, personeelsbeleid en strategie, learning & development, arbeidsvoorwaarden, arbeidsrelaties, naleving wet- en regelgeving, HR-administratie en recruitment. Als sleutelfiguur is het doel om een positieve werkomgeving te bevorderen en de organisatie te ondersteunen bij het behalen van haar doelstellingen door effectief personeelsbeheer.

Afhankelijk van de omvang van een bedrijf is vaak de HR Manager daarnaast ook leidinggevende van een HR team. In dat geval zijn de HR taken verdeeld over de teamleden en is de HR Manager verantwoordelijk. Dit verschilt per organisatie.

De taken van een HR Manager

Dit omvat het ontwikkelen van beleid, uitvoeren van strategische planning, implementeren van beleid en evaluatie ervan. Dit helpt de organisatiedoelen te ondersteunen en de effectiviteit van het personeelsbeheer te waarborgen.

Dit omvat het analyseren van de vaardigheden van medewerkers, het identificeren van ontwikkelbehoeften en het ontwikkelen van trainingsprogramma's om deze behoefte aan te pakken en de professionele groei van het personeel te stimuleren.

Deze taak gaat in op het verzekeren dat de organisatie voldoet aan alle relevante arbeidswetten en voorschriften. Dit omvat het regelmatig controleren en updaten van beleid en procedures en het zorgen voor naleving van arbeidsnormen en -voorschriften om juridische risico's te verkleinen.

HR-administratie houdt in het beheren van personeelsdocumentatie en -mutaties. Recruitment betreft het aantrekken van nieuwe medewerkers door vacatures schrijven en plaatsen, sollicitanten te screenen en sollicitatiegesprekken te voeren.

Welke vaardigheden heb je nodig als HR Manager?

Deze vaardigheden zullen je helpen in je werk. Door dit te ontwikkelen, kun je jezelf goed onderscheiden.

 • Communicatieve vaardigheden

  Goede communicatie met werknemers, managers en andere belanghebbenden, zowel mondeling als schriftelijk. Dit is essentieel voor het opbouwen van sterke werkrelaties en het overbrengen van beleid en procedures.

 • Leiderschapsvaardigheden

  Als leidinggevende in het HR-domein is het belangrijk om leiderschap te tonen door medewerkers en teams te inspireren, motiveren en coachen.

 • Organisatorische vaardigheden

  Het managen van meerdere taken en projecten tegelijk vereist sterke organisatorische vaardigheden. Het vermogen om prioriteiten te stellen, deadlines te halen en effectief te plannen is van essentieel belang.

 • Empathie

  Als HR Manager is het belangrijk om empathie te tonen en goed te luisteren naar de behoeften en zorgen van medewerkers. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een ondersteunende werkomgeving.

 • Samenwerking in een team

  Het samenwerken met andere afdelingen binnen de organisatie en deel uitmaken van een team is van groot belang. Dit helpt bij het behalen van de organisatiedoelstellingen en het bevorderen van een positieve bedrijfscultuur.

Kennis en analytische vaardigheden

 • Kennis van wet- en regelgeving

  Een grondig begrip van arbeidswetten en voorschriften is essentieel om ervoor te zorgen dat de organisatie voldoet aan alle wettelijke vereisten. Jezelf hierin blijven scholen is belangrijk.

 • Data-analysevaardigheden

  Het vermogen om gegevens te analyseren en trends te identificeren is essentieel voor het nemen van beslissingen. Dit doe je op basis van data en hierdoor kan je een effectief HR-beleid vormgeven.

 • Probleemoplossend vermogen

  HR managers worden vaak geconfronteerd met complexe situaties en conflicten op de werkplek. De vaardigheid om snel en effectief problemen op te lossen en geschikte oplossingen te vinden is van groot belang.

HR manager en HR Business Manager pictogram

Wat is een HR Business Partner?

Een HR Business Partner is een HR-professional die een strategische rol vervult binnen een organisatie. Zij werken nauw samen met het (hoger) management en andere afdelingen om HR-strategieën te ontwikkelen en implementeren die de bedrijfsdoelstellingen ondersteunen. In tegenstelling tot andere HR-rollen, die meer gericht zijn op administratieve taken, richt een HR Business Partner zich op het leveren van strategisch advies en ondersteuning aan het management. Zij vertalen bedrijfsdoelstellingen naar HR-initiatieven en zorgen ervoor dat HR-programma’s en- projecten bijdragen aan het verbeteren van de organisatieprestaties. Hun rol omvat het adviseren over talentmanagement, organisatieontwikkeling, prestatieverbetering en het creëren van een omgeving waarin medewerkers kunnen excelleren.

Wat is het verschil tussen een HR Manager en een HR Business Partner?

 • De verantwoordelijkheden van een HR Manager omvatten meestal het operationele beheer van de HR-afdeling. Typische taken : personeelsbeleid en strategie, learning & development, arbeidsvoorwaarden, arbeidsrelaties, naleving wet- en regelgeving, HR-administratie en recruitment.
 • Daarentegen richt een HR Business Partner zich meer op de strategische aspecten van HR. Zij werken nauw samen met het (hoger) management en verschillende afdelingen om HR-strategieën te ontwikkelen die de organisatiedoelstellingen ondersteunen. Hun focus ligt op het verstrekken van strategisch advies en ondersteuning aan het management op het gebied van personeelsbeleid, talentmanagement en organisatieontwikkeling.

Kort gezegd is een HR Manager meer gericht op operationele taken en het beheer van HR-processen, terwijl een HR Business Partner zich richt op het leveren van strategisch advies en ondersteuning om de organisatiedoelstellingen te ondersteunen.

Hulp nodig bij het maken van een keuze? Of op zoek naar vacatures?

Kom in contact!

Samenvattend

In deze blog ontdek je meer over de rollen van HR Manager en HR Business Partner. We verkennen de verschillen tussen beide functies en bespreken welke vaardigheden essentieel zijn voor elk van deze rollen. Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust en wij helpen je verder.

Deel deze blog!

Nog meer blogs lezen?

Blog

Sollicitatie voorbereiding

De sollicitatie voorbereiding, het is misschien nog wel belangrijker dan het gesprek zelf. Lees hier hoe jij je kan voorbereiden.

Lees meer
Lees meer over Sollicitatie voorbereiding

FAQ

 • Wat verdient een HR Manager?

  Het gemiddelde bruto maandsalaris van een HR Manager bedraagt ongeveer € 5.500. De salarisschaal varieert van € 4.000 tot € 7.000.

× Hoe kan ik je helpen?