Blog banner
Verschil tussen crediteuren en debiteuren

Wat zijn de verschillen tussen Debiteuren en Crediteuren?

In de financiële sector komen de termen Crediteuren en Debiteuren vaak voor. Hoewel beide termen invloed hebben op geldstromen binnen een bedrijf, zijn er belangrijke verschillen in functies en verantwoordelijkheden. In deze blog leggen we het verschil uit tussen Crediteuren en Debiteuren, evenals de benodigde opleidingen, salarisverschillen, en arbeidskansen als je in deze vakgebieden werkzaam wilt zijn.

Wat houden de functies Debiteuren en Crediteuren in?

Voordat we ingaan op de specifieke functies, is het belangrijk om te begrijpen wat Crediteuren en Debiteuren precies zijn.

Een Crediteur is een leverancier aan wie het bedrijf geld verschuldigd is. Dit gaat om rekeningen die gestuurd worden naar de organisatie en betaald moeten worden. Hierin heb jij als organisatie een product of dienst afgenomen van een leverancier.

Aan de andere kant is een Debiteur een persoon of organisatie die geld verschuldigd is aan het bedrijf. Dit zijn klanten die een dienst of product hebben afgenomen. In ons geval zal dit zijn wanneer er een plaatsing is gerealiseerd.

Crediteurenbeheer: Wat houdt het in?

Het beheren van Crediteuren omvat een reeks taken die gericht zijn op het beheren van de betalingen van een bedrijf. Hier een opsomming van de belangrijkste taken bij Crediteurenbeheer.

 • Factuurverwerking: Het ontvangen, controleren en inboeken van inkomende facturen. Dit omvat het controleren van de correctheid van facturen en ervoor zorgen dat ze goed worden verwerkt in de Financiële Administratie.
 • Betalingen: Het voorbereiden en uitvoeren van betalingen binnen de betalingstermijn. Dit is essentieel om goede relaties te onderhouden en onnodige kosten wegens te late betalingen te voorkomen.
 • Onderhouden van leveranciersrelaties: Het contact onderhouden over facturen en betalingen. Dit kan ook het onderhandelen over betalingsvoorwaarden omvatten.
 • Rapportage: Het bijhouden van rapportages over openstaande betalingen en het opstellen van financiële overzichten. Dit helpt bij het monitoren van de cashflow en het nemen van financiële beslissingen

Debiteurenbeheer: Wat houdt het in?

Het beheren van Debiteuren richt zich op het beheren van de openstaande facturen van een bedrijf. De belangrijkste verantwoordelijkheden van debiteurenbeheer zijn:

 • Facturatie: Het opstellen en versturen van facturen naar klanten. Dit is een belangrijke stap voor het bedrijf. Betalingsachterstanden kunnen bedrijven in problemen brengen.
 • Betalingsherinneringen: Het opvolgen van openstaande facturen en het versturen van betalingsherinneringen.
 • Incasso: Het beheren van het incassoproces, inclusief het nemen van stappen om achterstallige betalingen te innen.
 • Rapportage: het bijhouden van rapportages over openstaande vorderingen en het opstellen van financiële overzichten.

Verschillen tussen Debiteuren en Crediteuren

Hoewel beide functies zich bezighouden met financiële transacties, ligt het belangrijkste verschil in de richting van het geld. Crediteurenbeheer richt zich op uitgaande betalingen, terwijl debiteurenbeheer zich richt op inkomende betalingen van klanten.

 • Crediteuren: Focus op uitgaande geldstromen
 • Debiteuren: Focus op inkomende geldstromen

Salarisverschillen en functietypes

Over het algemeen liggen de salarissen voor crediteuren- en debiteurenbeheerders in dezelfde range. In Nederland kan het gemiddelde salaris variëren tussen € 2.500,- en € 3.500,- per maand voor beide functies (bron Indeed).

Opleiding en functietypes

Voor beide functies is vaak minimaal een MBO-opleiding in de richting van bedrijfsadministratie of financiële administratie vereist. Een HBO-opleiding kan een voordeel bieden, echter zien wij vaak dat HBO’ers in rollen als Allround Grootboek Medewerker of Assistent-Controller instappen.

Enkele specifieke functietypes in dit vakgebied zijn:

 • Crediteurenadministrateur: Verantwoordelijk voor het beheer van de crediteurenadministratie.
 • Debiteurenadministrateur: Verantwoordelijk voor het beheer van de debiteurenadministratie.
 • Financieel Administratief Medewerker: Voert zowel crediteuren- als debiteurenwerkzaamheden uit.
 • Hoofd Crediteurenbeheer: Leidt het crediteurenteam.
 • Hoofd Debiteurenbeheer: Leidt het debiteurenteam.

Arbeidskansen voor Finance personeel

De arbeidskansen voor zowel Crediteuren- als Debiteurenbeheerders zijn over het algemeen goed. Elk bedrijf heeft immers te maken met inkomende en uitgaande geldstromen. De vraag naar deze functies is stabiel, hoewel automatisering en software oplossingen sommige taken eenvoudiger kunnen maken. Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk, zeker als je wilt groeien in je functie. Weet jij niet wat jouw vervolgstap moet zijn? Laat ons je verder met mensenkennis helpen!

Neem contact op!

Samenvattend

In de financiële sector verwijzen de termen Crediteuren en Debiteuren naar twee essentiële functies die te maken hebben met geldstromen binnen een bedrijf. Crediteuren zijn leveranciers aan wie de onderneming geld verschuldigd is, terwijl Debiteuren degenen zijn die geld verschuldigd zijn aan het bedrijf.

Crediteurenbeheer omvat taken zoals factuurverwerking, betalingen, het onderhouden van leveranciersrelaties, en rapportage maken over openstaande betalingen. Aan de andere kant richt Debiteurenbeheer zich op het opstellen en versturen van facturen naar klanten, betalingsherinneringen, incasso en rapportage maken over openstaande vorderingen.

Het belangrijkste verschil tussen de twee functies ligt in de richting van de geldstromen: Crediteurenbeheer focust op uitgaande betalingen, terwijl Debiteurenbeheer zich richt op inkomende betalingen van klanten. Beide functies vereisen meestal een MBO-opleiding in bedrijfsadministratie of financiële administratie, met vergelijkbare salarissen die variëren tussen €2.500 en €3.500 per maand.

De arbeidskansen voor deze functies zijn goed, ondanks de toenemende automatisering. Continu leren en jezelf ontwikkelen is cruciaal voor groei in deze vakgebieden. Advies nodig? Vraag een van onze recruiters.

Leuk artikel? Deel hem dan!

Lees meer blogs

tips voor werkzoekende
Blog

Sollicitatie voorbereiding

De sollicitatie voorbereiding, het is misschien nog wel belangrijker dan het gesprek zelf. Lees hier hoe jij je kan voorbereiden.

Lees meer
Lees meer over Sollicitatie voorbereiding
×