Blog banner

Hoe werkt een recruitmentbureau?

Tegenwoordig hoor je meer termen als recruitment-, werving en selectie- en uitzendbureaus. Maar wat kunnen deze bureaus precies voor jou betekenen en wat is nou eigenlijk het verschil ertussen? In deze blog leggen wij, Proud People, uit hoe wij als werving en selectiebureau te werk gaan en wat onze kernwaarden hierbij zijn.

Je hoort veel verschillende termen om je heen, zoals:

  • Werving en selectiebureaus
  • Recruitmentbureaus
  • Uitzendbureaus

Bovenstaande termen zullen waarschijnlijk niet geheel nieuw voor je zijn, alleen wat ze precies doe is misschien nog een beetje vaag. Geen zorgen, we leggen het uit! Goed om gelijk te weten is dat een recruitmentbureau en werving en selectiebureau hetzelfde zijn. Het is slechts een andere naam voor hetzelfde concept. In beide gevallen wordt er gezocht naar professionals en wordt er geselecteerd op de best passende match met een bedrijf. Een uitzendbureau daarentegen werkt op een iets andere manier. Een uitzendbureau, zoals de naam al aangeeft, is een organisatie waarbij je wordt ‘uitgezonden’. In de beginfase werkt een uitzendbureau op een vergelijkbare manier als een werving en selectiebureau, waarbij ze kandidaten werven en deze matchen met beschikbare vacatures.

Nu de termen zijn verduidelijkt, zullen we nog iets dieper op ingaan.

Wat is een recruitmentbureau?

Om deze vraag te beantwoorden, kijken we natuurlijk naar onze eigen werkwijze bij Proud People als werving en selectiebureau. Het begint allemaal met een vacature, want zonder een vacature kunnen wij als bureau nergens mee beginnen. Zodra we een vacature hebben, analyseren onze recruiters deze en onderzoeken wat er nodig is. Dit doen ze om een zo helder mogelijk beeld te krijgen van de vacature en om echt inzicht te krijgen in de organisatie en de mensen die er werken.

Wanneer dit duidelijk is, gaat de recruiter opzoek naar de juiste match voor de vacature. Dit gebeurt via verschillende kanalen, zoals LinkedIn en Indeed. Hierop zoeken recruiters naar kandidaten en schrijven deze aan. Wanneer jij als kandidaat reageert op een van onze recruiters zullen zij contact met je opnemen. Na een korte kennismaking wordt er een zogeheten intake met je ingepland. Tijdens de intake wil de recruiter erachter komen wat jij zoekt in een baan en welke eisen je hebt aan je volgende baan.

Wanneer er een match is met een vacature, zal de recruiter die aan je voorleggen. Als jij enthousiast wordt van de vacature, word je voorgesteld bij de klant. Heeft de klant het idee dat er een match is, dan zal er via de recruiter een gesprek worden ingepland bij de klant. Je gaat nu het proces in binnen het bedrijf waar je solliciteert, maar jouw contactpersoon zal de recruiter blijven. Die zal er voor zorgen dat jij alle informatie krijgt over de gesprekken, zowel vooraf als de terugkoppeling.

Gefeliciteerd, je hebt de sollicitatieprocedure doorlopen en bent aangenomen voor je nieuwe baan. Een spannende nieuwe fase! Recruiters zijn daarom benieuwd hoe die tijd je af gaat en zullen meerdere keren contact met je opnemen om te informeren hoe het gaat.

Wat is een uitzendbureau?

Een uitzendbureau is een bedrijf dat zich specialiseert in het verbinden van werkgevers en tijdelijke werknemers, vaak aangeduid als uitzendkrachten. Uitzendbureaus fungeren als tussenpersonen die bedrijven helpen bij het vinden van geschikte kandidaten om tijdelijke of flexibele posities in te vullen. Dit kan variëren van korte-termijnopdrachten tot langere projecten, afhankelijk van de behoeften van de werkgever.

Uitzendbureaus zijn vooral populair in sectoren waar tijdelijke of seizoensgebonden werkkrachten nodig zijn, zoals de horeca, logistiek en productie. Ze bieden bedrijven flexibiliteit bij het beheren van hun personeelsbestand en geven kandidaten de mogelijkheid om werkervaring op te doen en tijdelijke inkomsten te genereren.

Een ander belangrijk verschil is dat je bij een uitzendbureau op de loonlijst van het bureau zelf staat, terwijl je bij een werving en selectiebureau op de loonlijst van het bedrijf komt te staan waar je geplaatst wordt.

Wat maakt Proud People als recruitmentbureau onderscheidend?

Gezien de verscheidenheid aan bureaus kan het voor jou wellicht lastig zijn om een keuze te maken. Bij Proud People onderscheiden we ons op een specifieke manier, namelijk via ons Verder met mensenkennis. DNA staat voor:

Doortastend: onze vastberadenheid zorgt ervoor dat we doelgericht op zoek gaan naar een organisatie die echt bij jou past. We analyseren CV’s, sollicitatiegesprekken en andere informatie met mensenkennis en scherpzinnigheid, om zo tot de perfecte match te komen.

Nieuwsgierig: een perfecte match maak je op basis van kennis. We hebben een sterk verlangen om meer te weten te komen over jou als kandidaat en de branches waarin wij acteren. We gaan verder dan alleen het beoordelen van CV’s en het afnemen van standaard sollicitatiegesprekken. In plaats daarvan zijn wij voortdurend op zoek naar diepere inzichten, zowel over jou als kandidaat als over de branches waarin wij actief zijn.

Aandacht: we luisteren naar jouw unieke behoeften en carrière doelen. We geloven in maatwerk en zorgen ervoor dat jij de aandacht krijgt die je verdient. Zo voel jij je als kandidaat tijdens het gehele sollicitatieproces én daarna geholpen en gehoord.

Nu je het verschil tussen een recruitment-, uitzend- en werving en selectiebureau begrijpt, wordt het voor jou wellicht gemakkelijker om een keuze te maken.

Nieuwsgierig naar Proud People?

Nu je het verschil tussen een recruitment-, uitzend- en werving en selectiebureau begrijpt, wordt het voor jou wellicht gemakkelijker om een keuze te maken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Proud People voor jou kan betekenen en wil je meer weten over welke vacatures er momenteel beschikbaar zijn? Klik dan op de knop hieronder om alle vacatures te bekijken. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste match voor jouw carrière! 👇

 

Leuk artikel? Deel hem dan!

Lees meer blogs

Blog

Sollicitatie voorbereiding

De sollicitatie voorbereiding, het is misschien nog wel belangrijker dan het gesprek zelf. Lees hier hoe jij je kan voorbereiden.

Lees meer
Lees meer over Sollicitatie voorbereiding
× Stel je vragen hier