Banner blog

Fulltime of parttime werken: wat past het beste bij jou?

Twijfel je of je fulltime of parttime moet werken? In dit artikel leggen we de verschillen uit, bespreken we de voor- en nadelen van parttime werken en helpen we je te bepalen wat het beste bij jou past.

Inhoudsopgave

  1. Wat betekent fulltime en parttime werken?
  2. Is 32 uur parttime of fulltime?
  3. Voordelen van parttime werken
  4. Nadelen van parttime werken
  5. Wat is beter: fulltime of parttime werken?
  6. Conclusie
  7. Veelgestelde vragen
Zijaanzicht vier collega's met elkaar in gesprek

Wat Betekent Fulltime en Parttime Werken?

Om te beginnen is het belangrijk om de definities van fulltime en parttime te kennen. Fulltime werken houdt in dat je 36 tot 40 uur per week werkt. Dit verschilt per land en bedrijf. In Nederland wordt tegenwoordig 36 uur vaak als fulltime beschouwd terwijl dit vroeger eerder 38 tot 40 uur was. Daarnaast is het vaak ook per sector afhankelijk, in sectoren als kinderdagverblijven wordt 30 uur vaak al als fulltime gezien.
Parttime werken betekent dat je minder uren werkt dan een fulltime werknemer. Het aantal uren kan variëren, maar het gaat doorgaans om 12 tot 36 uur per week. Parttime werken biedt meer flexibiliteit en vrije tijd, wat aantrekkelijk kan zijn. Het is dus altijd goed om door te vragen want je kunt met al deze verschillen. Doe geen aannames op de definities fulltime en parttime.

Is 32 uur parttime of fulltime?

Dan komt de vraag: is 32 uur parttime of fulltime? In Nederland kan 32 uur als fulltime beschouwd worden, afhankelijk van de sector en de arbeidsvoorwaarden van een bedrijf. Het biedt een balans tussen werk en privéleven, die voor veel mensen ideaal kan zijn. In sectoren zoals de zorg en het onderwijs zijn 32-urige werkweken vrij gebruikelijk en worden ze vaak als fulltime worden gezien.

 

Voordelen van Parttime Werken

Laten we eens kijken naar de voordelen van parttime werken. Dit kan voor veel mensen aantrekkelijk zijn om verschillende redenen:

1. Meer vrije tijd

Parttime werken geeft je meer tijd voor andere dingen in het leven, zoals hobby’s, familie en vrienden. Het biedt de mogelijkheid om je leven breder te leven dan alleen werk. Wanneer je werkgever flexibel is kan ook schuiven met je dagen fijn zijn om zo minder vrije dagen op te hoeven nemen.

2. Betere werk-privébalans

Met minder uren op kantoor, kunnen werknemers hun werk-privébalans beter beheren. Je kan thuis de dingen op orde maken, zodat jij in je weekend ook echt weekend hebt. Dit kan leiden tot minder stress en een gelukkiger leven.

3. Flexibiliteit

Veel parttimebanen bieden flexibele werktijden, wat handig kan zijn voor mensen met kinderen of andere verantwoordelijkheden. Scheelt ook weer kosten zoals kinderopvang.

4. Minder stress

Minder uren werken kan leiden tot een lagere werkdruk en minder stress, wat de algehele gezondheid en het welzijn ten goede kan komen.

Nadelen van Parttime Werken

Hoewel parttime werken vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

1. Minder inkomen

Een van de grootste nadelen is het lagere inkomen. Minder uren werken betekent doorgaans een naar rato lager salaris, wat voor sommigen een dealbreaker kan zijn. Om hier een beter inzicht in te krijgen, kun je een zogenaamde proforma berekening maken. Bereken je salaris. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Vergeet ook niet je nieuwe salaris door te geven aan de Belastingdienst; misschien heb je wel meer recht op toeslagen.

2. Beperkte carrièremogelijkheden

Parttime werken kan de doorgroeimogelijkheden beperken. Sommige bedrijven zien parttime werknemers als minder toegewijd aan hun carrière, wat kan leiden tot minder promotiekansen.

3. Minder voordelen

Sommige bedrijven bieden beperkte voordelen aan parttime werknemers, zoals minder vakantiedagen of beperkte toegang tot pensioenregelingen.

4. Werkdruk

In sommige gevallen kan parttime werk leiden tot een hogere werkdruk omdat dezelfde hoeveelheid werk in minder uren gedaan moet worden.

Wat past beter bij jou: fulltime of parttime werken?

Of fulltime of parttime werken beter is, hangt af van je persoonlijke situatie, prioriteiten en doelen. Hier zijn enkele overwegingen om te helpen beslissen:

1. Persoonlijke doelen en prioriteiten

  • Wil je je carrière snel laten groeien? Dan kan fulltime werken de voorkeur hebben vanwege de extra uren en zichtbaarheid op het werk.
  • Zoek je naar meer balans in je leven? Parttime werken kan je de flexibiliteit bieden om te genieten van zowel werk als privéleven.

2. Financiële overwegingen

  • Heb je een hoger inkomen nodig om aan financiële verplichtingen te voldoen? Fulltime werken kan noodzakelijk zijn voor een stabieler en hoger inkomen.
  • Kun je rondkomen met een lager salaris? Dan kan parttime werken de vrijheid bieden die je zoekt.

3. Gezondheid en welzijn

  • Is je werk stressvol en neem je veel spanning mee naar huis? Parttime werken kan helpen om stress te verminderen en je gezondheid te verbeteren. Maar het is ook belangrijk om in gesprek te gaan met je werkgever zodat jij ongeacht of je fulltime of parttime werkt zonder stress naar huis toegaat.
  • Vind je voldoening in je werk en wil je meer betrokken zijn? Fulltime werken kan meer kansen bieden voor betrokkenheid en voldoening.

Conclusie

Er is geen universeel juiste antwoord op de vraag of fulltime of parttime werken beter is. Het hangt allemaal af van je persoonlijke situatie, je doelen en wat je belangrijk vindt in het leven. Het is essentieel om de voor- en nadelen af te wegen en te kiezen wat het beste past bij jouw behoeften en wensen. Ben je opzoek naar de leukste fulltime of parttime banen?

Bekijk alle vacatures

FAQ

  • 2. Is parttime werken slechter voor mijn pensioen?

    Parttime werken kan van invloed zijn op je pensioenopbouw, afhankelijk van de regeling van je werkgever. Het is belangrijk om je pensioenplan te begrijpen en eventueel zelf extra te sparen of beleggen.

Leuk artikel? Deel hem dan!

Lees meer blogs

tips voor werkzoekende wet dba 2025
Blog

Sollicitatie voorbereiding

De sollicitatie voorbereiding, het is misschien nog wel belangrijker dan het gesprek zelf. Lees hier hoe jij je kan voorbereiden.

Lees meer
Lees meer over Sollicitatie voorbereiding
×