Blog banner

Sollicitatiegesprek als werkgever: hoe voer je een effectief gesprek?

Introductie

Het selecteren van de juiste kandidaten is cruciaal voor het succes van je organisatie. In deze blog verkennen we technieken voor het voeren van het beste sollicitatiegesprek als werkgever, ontworpen om je proces te verbeteren. Als Recruitmentbureau hebben wij door de jaren heen veel ervaring opgedaan met het voeren van gesprekken en delen graag onze expertise met jullie.

Het belang van een goed sollicitatiegesprek als werkgever:

Een goed sollicitatiegesprek biedt een kans om inzicht te krijgen in de vaardigheden, ervaringen, persoonlijkheid en kernwaarden van kandidaten. Effectieve interviewtechnieken kunnen het verschil maken tussen een mismatch of een perfecte match met een nieuwe medewerker. En daarmee wordt het fundament gelegd voor een succesvolle en duurzame samenwerking.

 

Sollicitatiegesprek als werkgever

Uitgebreide tips voor werkgevers:

Voorbereiding:

  • Ken je kandidaat: Een goede voorbereiding omvat het onderzoeken van de kandidaat, zoals het LinkedIn-profiel. Op het profiel staat veelal nuttige informatie over je kandidaat. Ga vooral opzoek naar aanknopingspunten en gebruik deze in je gesprek.
  • Specifieke vragen: Je wil van tevoren een aantal vragen hebben bedacht voor je kandidaat. Dit zijn niet je standaardvragen die je stelt aan elke kandidaat. Deze vragen bedenk je na het zien van het profiel/CV. Maak ze specifiek voor iedere kandidaat.
  • Optimale locatie kiezen: Zorg voor een rustige en aangename omgeving die open communicatie bevordert. Niet in de kantine bijvoorbeeld. Zorg daarnaast ervoor dat de locatie van tevoren geregeld is en ga niet met je kandidaat opzoek naar een plekje.

Bouw het gesprek gestructureerd op:

Zorg dat een sollicitant zich op zijn of haar gemak voelt, een sollicitatiegesprek is wellicht hét nummer 1 gesprek waar men zenuwachtig voor is. En dat brengt meestal niet de beste versie van iemand persoon naar boven. En nee, het zegt ook niets over iemands stressbestendigheid…… En zorg dat het een gelijkwaardig gesprek is, de sollicitant is gelijk aan de manager in deze.

  • Begin met open vragen: Dit moedigt een open dialoog aan en is cruciaal voor het succes van het interview. Je bouwt hierdoor rust in tussen jezelf en de kandidaat. Stel niet direct moeilijke vragen, maar zorg voor een open gesprek.
  • Geef ruimte om terug te vragen:Hierdoor ontstaan er een gesprek in plaats van een interview. Ook de sollicitant heeft een keuze en doe dus geen aannames dat hij alles wel begrepen heeft, maar geef ruimte aan de sollicitant om ook informatie op te halen. Hierdoor kom je er ook achter waar de belangen en prioriteiten van de sollicitant liggen.

Zorg dat je actief luistert:

  • Geef ruimte voor antwoorden: Toon respect voor de kandidaat door actief te luisteren en hen de ruimte te geven om volledig te antwoorden. Documenteer belangrijke punten in je notities. Hierdoor kom je geïnteresseerd over en kun je daarna gericht op deze onderwerpen doorvragen.
  • Ga op zoek naar gemeenschappelijke ambities: Als je weet wat jouw kandidaat bereiken op korte en lange termijn kun je dat koppelen aan de plannen en doelen van de organisatie. Zo ga je op zoek naar een gemeenschappelijk doel voor de toekomst in plaats van uitsluitend te kijken naar reeds behaalde vaardigheden en successen.

Evalueer eerlijk en geef direct feedback:

  • Open feedback geven: Bied constructieve feedback tijdens het gesprek om misverstanden te voorkomen en de kandidaat waardevolle inzichten te bieden. Daarnaast is het een voordeel dat de kandidaat ook nog de kans krijgt om in het gesprek te reageren op de feedback. Spreek op het einde van het sollicitatiegesprek ook uit dat je de match voelt als die er is. Zo voelt de kandidaat zich gewaardeerd en wie die waar die aan toe is.
  • Geef een rondleiding: Laat de kandidaat het gebouw, de werkplek en de collega’s zien. Hiermee geef je ook een goede indruk van de sfeer en cultuur binnen de organisatie, waardoor ze een nog beter beeld kunnen scheppen.

Conclusie:

Het voeren van effectieve sollicitatiegesprekken is een kunst die essentieel is voor het succes van je organisatie. En juist daarom zijn wij met regelmaat verbaasd dat werkgevers niet de moeite hebben genomen om 15-30 minuten tijd in een goede voorbereiding te steken. Het belangrijkste is om je te spiegelen aan je kandidaat. Wat zou jij fijn vinden als je in de schoenen zou staan van de sollicitant? Neem dat en deze tips mee en zorg voor een succes bij je volgende gesprek.

Ben je juist opzoek naar nieuwe kandidaten voor je gesprekken? Neem dan contact op met een van onze recruiters! Zo helpen wij jou vedermetmensenkennis

FAQ

  • Wat kan je het beste doen bij het geven van feedback aan afgewezen kandidaten?

    Het is belangrijk om respectvol en constructief feedback te geven aan afgewezen kandidaten. Dit moet op een empathische manier worden gedaan, waarbij specifieke redenen voor de beslissing worden toegelicht, indien passend, en zonder algemeenheden die geen waardevolle informatie bieden. Als Recruitmentbureau nemen wij het afwijzen van kandidaten uithanden waardoor jij je hier geen zorgen om hoeft te maken.

  • Hoe integreer ik bedrijfscultuur in mijn interviewvragen?

    Om bedrijfscultuur te integreren in interviewvragen, kun je vragen stellen die direct verband houden met de kernwaarden en normen van je organisatie. Vraag kandidaten bijvoorbeeld hoe ze in eerdere rollen hebben bijgedragen aan een teamomgeving. Dit helpt om een beter beeld te krijgen van hoe goed zij passen binnen de cultuur van je bedrijf.

Leuke blog? Deel hem dan!

Lees nog meer blogs!

Zijaanzicht vier collega's met elkaar in gesprek
HR

Wat is een HR manager?

Wat doet een HR Manager precies? En welke taken heeft een HR Manager? En wat is het verschil met een HR Business Partner? Lees het in deze blog!

Lees meer
Lees meer over Wat is een HR manager?
×