Sales, Finance, HR en MarCom vacatures

Wat is een detacheringsbureau?

Detachering, interim, recruitment, zzp, uitzenden, en werving & selectie—allemaal termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hierdoor kan het verwarrend zijn om precies te begrijpen wat elke term betekent. In deze blog gaan we dieper in op de term ‘detacheringsbureau’. We leggen uit wat detachering inhoudt, en wat de voordelen en nadelen zijn, zowel voor werknemers als werkgevers.

Wat is een detacheringsbureau

Wat houdt een detacheringsbureau in?

Voordat we de voor- en nadelen bespreken, is het belangrijk om te beginnen bij de basis. Wat is detachering eigenlijk?

Volgens Wikipedia is detachering: “Het uitlenen van werknemers aan een derde partij.”

Een detacheringsbureau is dus een bedrijf dat werknemers in dienst heeft, maar deze niet inzet voor eigen bedrijfsactiviteiten. In plaats daarvan worden de werknemers uitgeleend aan andere bedrijven, vaak voor specifieke projecten of voor langere periodes.

Hoe werkt een detacheringsbureau?

Een detacheringsbureau werft actief werknemers via recruiters. Deze werknemers komen op de loonlijst van het bureau te staan, maar gaan aan het werk bij verschillende opdrachtgevers. Dit betekent dat je als werknemer deel uitmaakt van het team van het detacheringsbureau en zij zorgen daarmee ook voor jouw ontwikkeling, maar je verricht opdrachten bij verschillende bedrijven. Uiteraard zijn duidelijke afspraken over zaken als werkplek en reisafstand belangrijk, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat.

Voordelen van een detacheringsbureau (voor werknemers)

Nu je weet wat een detacheringsbureau is, bekijken we de voordelen voor werknemers:

  • Snelle leercurve: Je werkt voor verschillende organisaties en teams, waardoor je snel nieuwe vaardigheden opdoet en leert omgaan met diverse mensen en bedrijfsculturen.
  • Netwerk opbouwen: Door in veel verschillende bedrijven te werken, bouw je een breed netwerk op dat later van pas kan komen.
  • Zekerheid: In tegenstelling tot zzp’ers, heb je als gedetacheerde werknemer de zekerheid van een vast salaris, zelfs als je tijdelijk zonder opdracht zit.
  • Onderdeel van een team: Hoewel je voor verschillende bedrijven werkt, ben je onderdeel van het team waar je gedetacheerd wordt, wat betekent dat je kunt deelnemen aan bedrijfsuitjes, krijgt meegedeeld in kerstpakketten, en meer.

Voordelen (voor werkgevers)

Aan de kant van de werkgever zijn er ook duidelijke voordelen:

  • Minder risico: Het detacheringsbureau draagt het risico voor de werknemer, zoals bij ziekte. Jij hoeft deze kosten niet te dekken.
  • Flexibiliteit: Werknemers via detachering kunnen projectmatig worden ingezet. Heb je bijvoorbeeld extra krachten nodig tijdens een piekperiode, dan is detachering een flexibele oplossing.
  • Snelheid: Waar reguliere werving vaak tijdrovend is, kunnen detacheringsbureaus sneller schakelen. Ze hebben vaak werknemers direct beschikbaar om snel te kunnen starten.

Nadelen van een detacheringsbureau (voor werknemers)

Naast de voordelen zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Inwerktijd: Je begint vaak opnieuw op een nieuwe opdracht, wat betekent dat je telkens weer moet wennen aan een nieuw team, nieuwe systemen, en een nieuwe bedrijfscultuur.
  • Geen vast team: Je wisselt vaak van werkplek, wat betekent dat je geen langdurige relaties opbouwt met collega’s. Dit kan soms een gevoel van afstand creëren.
  • Veel contactpersonen: Het schakelen tussen meerdere partijen (zoals het detacheringsbureau, de opdrachtgever, en mogelijk andere betrokkenen) kan verwarrend zijn.

Nadelen (voor werkgevers)

Ook voor werkgevers zijn er enkele nadelen verbonden aan detachering:

  • Hogere kosten: Het inhuren van een werknemer via een bureau brengt een fee met zich mee. Dit maakt de kosten per uur vaak hoger dan wanneer je direct iemand in dienst zou nemen.
  • Inwerktijd: Het kost tijd om een gedetacheerde werknemer in te werken, en na afloop van het project vertrekt deze medewerker weer.
  • Kennisverlies: Wanneer de gedetacheerde medewerker vertrekt, bestaat de kans dat waardevolle kennis verloren gaat.

Conclusie

Detachering biedt zowel voordelen als nadelen, afhankelijk van je specifieke situatie. Of je nu op zoek bent naar nieuwe opdrachten als werknemer, of naar extra handen als werkgever, detachering kan een interessante optie zijn. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op, en wij helpen je graag verder!

Neem contact op!
×