Team Gold met Sanne in 't Hof, Johan de Wit en Miho Tagaki

Interview met Johan de Wit – Team Gold

Wij als Proud People zijn super trots dat wij het team mogen sponsoren. Maar wie zit er eigenlijk achter Team Gold? Ontmoet Johan de Wit, de coach van het team. Wij vroegen ons af hoe Johan kijkt naar de sponsoring en hoe hij zijn team begeleidt. In dit interview met Johan bieden wij een uniek kijkje achter de schermen.

Waarom hebben jullie gekozen voor nog een jaar sponsoring met Proud People?

Haha, wil je het echte antwoord? Wij zijn natuurlijk hartstikke blij met de support van Proud People. Als top sportorganisatie heb je te maken met een heleboel kosten. Wij reizen veel, hebben allemaal specialisten rond de atleten verzameld, we hebben verschillende sporters uit verschillende landen in het team, etc. Je kunt je voorstellen dat dit heel kostbaar is. Dus dan is het geweldig dat we steun krijgen van Marc en Matthijs (en de rest uiteraard). Naast dit haast platte antwoord zijn wij ook blij dat de match zo goed is. Een heel goed gevoel bij elkaar is lastig in woorden uit te drukken. Misschien zeg ik zo wel het beste. We passen bij elkaar. We gaan beiden voor goud, werken hard, hebben oog voor de mensen in de organisatie en zijn daarnaast ook erg dynamisch.

In hoeverre speelt mensenkennis een rol in het recruiten van nieuwe teamgenoten? 

Ik denk dat we hier wel verschillen van elkaar. Wat voor ons het allerbelangrijkste is, is dat onze “nieuwe schaatsers of stafleden” heel goed zijn. Dat heeft dan met name met resultaat te maken. Maar uiteraard bespreken wij wel de waarden en normen die binnen ons team gelden met de nieuwe leden. Mensenkennis, en dan denk ik dat je met name bedoeld of je kunt inschatten of iemand bij jouw organisatie of voor de organisatie waar je iemand voor zoekt past, is daarnaast ook belangrijk voor ons. Wij willen mensen die er hetzelfde instaan als wij.

Wat zijn enkele belangrijke kenmerken of eigenschappen waar jij naar op zoek bent bij het recruiten van nieuwe teamleden?

Kwaliteit, doorzettingsvermogen, talent, mentaal weerbaar, om kunnen gaan met stress, betrouwbaar, zelfstandig en verantwoordelijkheid.

Welke uitdagingen zijn er bij het begeleiden van een team op afstand en hoe kun je deze overwinnen?

Het op maat maken van de individuele programma’s. Sporters moeten uitgedaagd worden, maar ook gemonitord worden of het niet te gek gaat. Ze moeten goed voor zichzelf zorgen, maar hierdoor niet te voorzichtig worden. Er komt zoveel kijken bij een sporter die zich helemaal goed en in vorm voelt. Wij proberen dit zo goed mogelijk te faciliteren. Wat wij in mijn optiek doen is de sporters zo goed mogelijk helpen om ze (in dit geval) zo hard mogelijk te laten schaatsen. Meer is het niet, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Eigenlijk hebben we op alle gebieden specialisten aan ons verbonden. De sporters kunnen terecht bij een arts, bij fysio’s, krijgen kracht programma’s van een gecertificeerd krachttrainer, hun testen worden afgenomen en geïnterpreteerd door een bewegingswetenschapper, met vragen over voeding kunnen ze terecht bij een voedingsspecialist, etc. Naast de vele specialisten maken wij gebruik van verschillende meetsystemen. Zo kunnen we hun fiets trainingen en krachttrainingen allemaal meten en komen de resultaten allemaal online binnen in een centraal systeem. Daarnaast meten de sporters middels een app dagelijks hun fitheid en kunnen we zien of ze goed herstellen van de trainingen (of niet uiteraard).

Hoe ga je om met verschillende culturen in het team en hoe zorg je voor binding?

We praten allemaal Engels. Dat is wel heel belangrijk, want het is prettig als je elkaar begrijpt. Op dit moment hebben we drie verschillende nationaliteiten in het team. Wij verwachten van iedereen binnen het team dat ze op een bepaalde manier met elkaar omgaan. Wij willen dat ze met anderen omgaan zoals ze zelf ook behandeld willen worden. Met respect dus, en op zich past dat erg in de Japanse en Chinese cultuur. Dat gaat dus best wel makkelijk allemaal. Sanne is dan onze enige atlete uit Nederland en die past ook erg goed in hoe we werken.

Vond jij dit interview nou interessant? Lees dan ook het artikel over waarom wij het team sponsoren.👇
Sponsoring Team Gold

Meer weten over Johan de Wit en zijn kijk op het coachen van een team? Op Schaatsinside lees je zijn visie op het mentale aspect van op top niveau schaatsen.

Leuk artikel? Deel hem dan!

× Hoe kan ik je helpen?