Zorg dat je carrière niet strandt op het strand…..

strandProfessioneel beter worden dankzij de zomervakantie: dat klinkt misschien wat vreemd. Om het juiste effect uit deze situatie te halen moeten we wel een tweetal doelgroepen onderscheiden: de vakantiegangers en de thuisblijvers. Beide doelgroepen hebben namelijk hun eigen kansen om het maximale uit de komende periode te halen. En reken er maar op dat je hoe dan ook als winnaar uit de zomervakantie kunt komen!

Door Marc Schram, directeur Proud People
Ok, hoe verder?
De Vakantiegangers 
Heerlijk perspectief: vakantie al maanden geleden geboekt, helemaal naar toegeleefd. De laatste dagen voor vertrek heb je op kantoor nog snel een overdracht geschreven: het is namelijk wel zo fijn zijn als je collegae je zaken goed & soepel kunnen overnemen. Scheelt je ook belletjes en mailtjes tijdens je vakantie. Je reisgezelschap zal dit zeker ook waarderen….
De eerste dagen verlopen lekker: je verkent je vakantieadresje en je doet hard je best om lekker te relaxen in het zonnetje. Echter denk je na een aantal dagen:  ‘toch ook weer aan het werk’. En nu komt het: in plaats van het wegdrukken hiervan zou je het eens de kans moeten geven die gedachtes te laten landen.  Wat doet het met je; word je blij, blijf je onverschillig of word je juist niet blij? Denk eens verder na over de uitkomst. Als het lastig te ordenen is trek dan je bedrijf en je functie eens uit elkaar. Wat vind je van beide afzonderlijk? Zit je bij een topbedrijf en is je functie maar zozo? Matige club om voor te werken, maar zijn de dagelijkse werkzaamheden geweldig? Of heb je geluk en heb je een superfunctie bij een toptent? Als het laatste het geval is dan moet je snel lekker verder gaan genieten. Maar als het één van de eerste twee is zou ik het ontspannen moment pakken om te bedenken wat je er aan kunt doen. Aan je bedrijf, je afdeling of je rol. Neem als vertrekpunt dat álles mogelijk is. Wat zou je dan het liefste willen? Krabbel het eens in je iPad en bespreek het met iemand uit je reisgezelschap. Je reispartner kent je waarschijnlijk goed en kan daarom meedenken over waar jouw sterktes liggen”
Bovenstaand moment pak je eigenlijk alleen op vakantie, door langer rust te hebben. Daarom zal je hier alleen maar mee winnen, want je bent of komt zeker op de plek terecht waarvan jij gelooft dat deze het beste bij je past! Dan rest alleen nog uit je chill-modus te komen en de gepaste actie te ondernemen: ofwel met ongekend plezier je huidige rol oppakken of vol gas op zoek naar je nieuw ontdekte richting!
Thuisblijvers
Dit is altijd een lastig perspectief: je collega die al maanden zit te vertellen over zijn op hande zijnde vakantie. Gelukkig heeft hij nog een overdracht geschreven die maakt dat je de zaken goed & soepel zal kunnen overnemen van hem. Scheelt je ook weer lastigvallen van hem tijdens zijn vakantie. Ook wel fijn voor zijn reisgezelschap……
Maar what’s in it for you?? Het is namelijk veel meer dan extra werk bovenop al je eigen drukke werkzaamheden. Want door je collega’s werk over te kunnen nemen krijg je ook de gelegenheid om diens rol te ervaren. Vooral als het een zwaardere rol is en jij vol ambities zit. Een prachtig soort praktijkstage, kijken in de keuken zonder verplichtingen. Zo kun je ontdekken of dit werk je misschien nog wel beter past dan je eigen rol. Of juist helemaal niet, dan scheelt het je een baan opzeggen.
Dus als er op iemands winkeltje gepast moet worden tijdens een vakantie: bied jezelf zeker aan! Mooi bijeffect is dat het de collegialiteit op de afdeling alleen maar zal versterken. Zorg dat je inderdaad een goede uitleg & overdracht krijgt, zodat je je een helder beeld van de werkzaamheden kunt vormen. Dan kan je in de twee of drie weken erna naar hartenlust aan de slag. En kun je er misschien iets meer tijd in stoppen dan de bedoeling is. Wellicht moet je dan wel wat langere dagen werken, maar je krijgt er iets veel mooiers voor terug: ervaring & inzicht.
Na die vakantie van je collega ben je zeker vol energie en ben je verrijkt met ervaringen als je een goede overwerkregeling hebt ook nog eens in euro’s, maar veel belangrijker is uiteraard de ervaring. Je hebt je eigen ambities kunnen kalibreren en hebt richting gegeven aan je groei. Dan rest alleen nog het uit je overdrive komen; met plezier je oude rol weer oppakken omdat je ontdekt hebt dat jij en je werk echt één zijn, of doorpakken met je nieuw ontdekte richting. Dat kan intern als je bij een toptent zit en anders een dubbele jacht: de topbaan bij de toptent!
Tot slot
En zo zie je maar weer: met het veranderen van je mindset in een situatie die je al vaak hebt meegemaakt ontstaat energie & plezier. We wensen alle financials een superfijne zomer toe, of je nou op vakantie gaat of thuisblijft……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vier =